Terveellinen tomaatti

Tomaatti on kulutuslukujen mukaan yksi suomalaisten suursuosikeista. Etelä-Euroopasta vasta 1900-luvun alkupuolella suomalaisiin ruokapöytiin kotiutunut tomaatti on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä perusvihanneksistamme. Tomaattia syödään meillä noin 10 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Uuden viljelytekniikan ansiosta kotimaisia tomaatteja on saatavilla jo ympäri vuoden.

Mystisestä lemmenomenasta arkiherkuksi ja sydänsairauksien ehkäisijäksi

Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Vielä 1900-luvun alussa tomaattia pidettiin Euroopassa lääkekasvina, jonka uskottiin vauhdittavan rakkauselämää. Tomaatti sai lempinimet "paratiisiomena" ja "lemmenomena".

Aivan väärässä tomaatin terveysvaikutuksista ei tuolloin oltu. Suomalaistutkimuksen mukaan tomaatin syönti vähentää muun muassa riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tulos perustuu tomaatin sisältämään
karotenoidiin, lykopeeniin, jonka korkea pitoisuus veressä vähentää aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaaraa.

Makuvivahteet monipuolistuneet

Ruuanlaitossa tomaatti on monipuolinen raaka-aine, jolla voi myös korostaa muiden ruoka-aineiden makua. Tomaateista on pystytty eristämään satoja erilaisia aromaattisia yhdisteitä, joiden määrä vaihtelee tomaattityypeittäin ja -lajikkeittain. Makua antavat lisäksi tomaatin erilaiset sokerit, happoyhdisteet ja kivennäisaineet.

Aivan viime vuosina tomaattien tarjonta on monipuolistunut nimenomaan maun osalta. Vaihtoehtoja on sekä voimakkaan että miedon tomaatin ystäville. Miedoimpia ovat keltaiset lajikkeet sekä paljon kuiva-ainetta sisältävät pihvitomaatit. Aromit puolestaan ovat voimakkaimmillaan pienissä kirsikka- ja luumutomaateissa.