Terveellinen tomaatti

____________________________

Tomaatti on yksi suomalaisten suursuosikeista. Etelä-Euroopasta vasta 1900-luvun alkupuolella suomalaisiin ruokapöytiin kotiutunut tomaatti on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä perusvihanneksistamme. Tomaattia syödään meillä noin 10 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Uuden viljelytekniikan ansiosta kotimaisia tomaatteja on saatavilla jo ympäri vuoden. Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Tälle tutulle vihannekselle käytetään lempinimiä paratiisiomena ja lemmenomena.

Makuvivahteet monipuolistuneet


Tomaattien tarjonta on monipuolistunut nimenomaan maun osalta. Vaihtoehtoja on sekä voimakkaan että miedon tomaatin ystäville. Miedoimpia ovat keltaiset lajikkeet sekä paljon kuiva-ainetta sisältävät pihvitomaatit. Aromit puolestaan ovat voimakkaimmillaan pienissä kirsikka- ja luumutomaateissa.

Ruuanlaitossa tomaatti on monipuolinen raaka-aine, jolla voi myös korostaa muiden ruoka-aineiden makua. Tomaateista on pystytty eristämään satoja erilaisia aromaattisia yhdisteitä, joiden määrä vaihtelee tomaattityypeittäin ja -lajikkeittain. Makua antavat lisäksi tomaatin erilaiset sokerit, happoyhdisteet ja kivennäisaineet.

____________________________

  1. Sesonki: toukokuu-lokskuu
  2. Lajikkeet: Encore
  3. Säilytys: huoneenlämmössä

Käyttö: ruoanlaittoon, suolaiseen leivontaan tai vaikka välipalaksi, vain kekseliäisyytesi on rajana