Terveellinen tomaatti
____________________________
Tomaatti on yksi suomalaisten suursuosikeista. Etelä-Euroopasta vasta 1900-luvun alkupuolella suomalaisiin ruokapöytiin kotiutunut tomaatti on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä perusvihanneksistamme. Tomaattia syödään meillä noin 10 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Uuden viljelytekniikan ansiosta kotimaisia tomaatteja on saatavilla jo ympäri vuoden. Ravitsemuksellisesti tomaatti on erinomainen elintarvike. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja erilaisia kivennäisaineita. Tälle tutulle vihannekselle käytetään lempinimiä paratiisiomena ja lemmenomena.
Makuvivahteet monipuolistuneet
Tomaattien tarjonta on monipuolistunut nimenomaan maun osalta. Vaihtoehtoja on sekä voimakkaan että miedon tomaatin ystäville. Miedoimpia ovat keltaiset lajikkeet sekä paljon kuiva-ainetta sisältävät pihvitomaatit. Aromit puolestaan ovat voimakkaimmillaan pienissä kirsikka- ja luumutomaateissa.
Ruuanlaitossa tomaatti on monipuolinen raaka-aine, jolla voi myös korostaa muiden ruoka-aineiden makua. Tomaateista on pystytty eristämään satoja erilaisia aromaattisia yhdisteitä, joiden määrä vaihtelee tomaattityypeittäin ja -lajikkeittain. Makua antavat lisäksi tomaatin erilaiset sokerit, happoyhdisteet ja kivennäisaineet.
____________________________
Sesonki: lokakuulta kesäkuulle
Lajikkeet: Encore ja Conchita
Säilytys: huoneenlämmössä
Käyttö: ruoanlaittoon, suolaiseen leivontaan tai vaikka välipalaksi, vain kekseliäisyytesi on rajana

Tomaatti
Lajike: Encore
Tomaatit ovat miedon aromikkaita. Valitse tomaatit keittoihin, salsoihin tai täytettäväksi lempitäytteilläsi.
Kirsikkatomaatti
Lajike: Conchita
Kirsikkatomaatit ovat makeita, aromikkaita pieniä tomaatteja. Valitse kirsikkatomaatit välipalaksi, salaattiin väriä tuomaan tai piirakkaan koristeeksi.